Barion Pixel

Mi a társfüggőség?

Annyira sokszor olvasom ennek a kifejezésnek a félreértelmezését, mikor laikusok és akár szakemberek is használják és definiálják, hogy gondoltam, mindenképp írok róla. 

Képzeljétek, én ezt 2008-ban kezdtem kutatni… szóval 13 éve.

Kezdjük azzal, mi NEM a társfüggőség? 

A társfüggőség nem a párkapcsolatoktól való függőség rokonértelmű kifejezése. És nem azt jelenti, hogy valaki képtelen egyedül lenni. Ezt a kutatási eredményeinkből biztosan tudjuk: meg lehet őket különböztetni tudományos szinten, statisztikailag is. 

A társfüggőség idegen kifejezéssel: kodependencia. Társ a függőségben. Valakinek a valamiről történő leszoktatásától függ a társfüggő. 

Magyarul attól, hogy megváltoztassa, megmentse a rossz életétől hozzátartozóit, szeretteit. Gyakran a gyermekét és/vagy a párját. 

A társfüggőség magyar nyelven kis túlzással élve szinte félrefordítás a szememben az angol co-dependency kifejezéshez mérten, hisz abban benne van a társ a függőségben, együttfüggő, míg a magyar társfüggőből ezt nem érzem át. 

De ha nem párkapcsolat függőség, akkor mi?

A kodependencia tehát egyfajta viselkedéses függőség, amiben a függőség tárgya a másik megváltoztatása. Alkoholfüggők házastársainak a viselkedésére kezdték használni ezt a kifejezést. A házastárs beteget jelent az alkoholfüggő munkahelyén, ha az másnapos, így nem kell a következményektől szenvedni, de közben szeretné leszoktatni őt. Eközben az a függő, aki nem tapasztal meg következményeket, sosem fog leszokni, mert miért is tenné? 

Paradox módon ez így benne is tarthatja a függőt a betegségben. De nem csak alkohol mellett jelenhet meg ez a kísérőjelenség. 

Miért nem sportol többet? Miért cigizik annyit? Miért nem válik már le az anyjáról? Miért füvezik? Miért néz annyit pornót? Sőt a kutatási eredmények szerint a hiperszexualitásban szenvedő személyek mellett is gyakran vannak társfüggők. 

Persze, teljesen érthető, hogy ezek foglalkoztatnak valakit, akinek a párja valamiben nagyon el van akadva, de a következmény nem olyan jó sajnos, hiába érthető: a kodependens személy elhanyagolja magát, akár orvosi vizsgálatait, karrierjét, érzelmi szükségleteit, határait. Sok-sok kár származhat abból, ha nem magára fókuszál az ember. És ez nem önzetlenség, ez sajnos valamilyen szinten súlyos, kóros önelhanyagolás. 

Az emberek egy jelentős része súlyosan társfüggő! Ebből a videóból kiderül, téged milyen komolyan érint a jelenség.

Megtudhatod továbbá:

Mellébeszélés?